Valmistaminen

Kuinka valmistaa itse raakasuklaata?

Raakasuklaan valmistaminen pähkinänkuoressa:

1) Aseta syvä kulho lämpimään vesihauteeseen (lavuaariin tai hellalla olevaan kattilaan).
2) Lisää kulhoon rasvat (kylmäpuristettu kookosöljy ja/tai kaakaovoi) ja anna niiden sulaa nestemäiseksi.
3) Lisää kulhoon jauheet ja kiinteämmät ainekset ja sekoita niistä juokseva massa.
4) Kaada suklaamassa lautaselle, jääpalamuotteihin tai erillisiin suklaamuotteihin.
5) Anna suklaan jähmettyä pakastimessa noin 20-30 min.
6) Lopeta hymyily ja maista luomustasi!

Raakasuklaan valmistaminen on äärimmäisen yksikertaista, helppoa ja nopeaa. Lue alta lisää ja kouluta itsestäsi virallinen suklaa-artisti.

Suklaa-artistin pitkä oppimäärä

Raakasuklaan valmistamisen yhteydessä ei voida puhua enää ”ruoan laittamisesta”, koska kyseessä on täysin erillinen tieteen- ja taiteenhaara. Suklaan valmistamisessa kaikkein tärkeintä on saada suklaamassalle oikeanlainen koostumus – loppu sujuukin kuin itsestään. Massan voi valmistaa helpoiten pelkällä lusikalla sekoittaen, mutta sekoittaminen onnistuu myös tehosekoittimella, jolloin suklaamassasta saa viimeistä piirtoa myöten sileää.

Vinkki: Parhaan koostumuksen saat tarpeeksi tehokkaalla blenderillä (esim. Vitamix, Blendtech tai Rhino).

Askel 1 – Rasvojen sulattaminen

Laita korkeareunainen kulho lämpimään vesihauteeseen. Suklaamassan valmistus aloitetaan sulattamalla tarvittavat rasvat nestemäiseen muotoon. Raakasuklaan valmsitamisessa käytetään joko kylmäpuristettua kookosöljyä tai kaakaovoita. Yleensä paras pohja saadaan käyttämällä kumpaakin näistä rasvoista.

Kylmäpuristetusta kookosöljystä saa helposti nestemäistä laittamalla rasvan sen omassa lasipurkissaan hetkeksi kuumaan vesihauteeseen. Jos öljysi on muovisessa purkissa, kaavi se lusikalla syväreunaisen kulhosi pohjalle. Kylmäpuristettu kookosöljy muuttuu nestemäiseksi +25 asteessa, joten kesällä öljy on usein valmiiksi nestemäisessä muodossa (huoneenlämmössä). Kaada tämän jälkeen sopiva määrä kookosöljyä kulhosi pohjalle. Myös kiinteässä muodossa kulhon pohjalle laitettu kookosöljy sulaa nestemäiseksi melko nopeasti.

Toinen rasva, jota raakasuklaan valmistamisessa voidaan käyttää on kaakaovoi. Kaakaovoin kohdalla on tärkeää saada voi mahdollisimman pienenä raasteena kulhon pohjalle, jolloin se sulaa vaivatta. Isot kaakaovoin palaset sulavat nimittäin huomattavan pitkiä aikoja kuumemmassakin vesihauteessa. Kaakaovoinpalasten raastamiseen kannattaa käyttää apuna juustoraastinta tai muuta mekaanista raastinta. Lasispurkissa myytävä kaakaovoi kannattaa laittaa kokonaisena sulamaan vesihauteeseen. 250g kaakaovoita = 6 dl raastettua voita = 3 dl sulatettua voita.

Askel 2 – Makeutusaineen lisääminen

Seuraavaksi rasvojen joukkoon lisätään makeutusaineet. Parhaiten toimii kotimainen luomuhunaja (juokseva). Luomuhunaja toimii toki myös kiinteänä, mutta rasvaan huonosti liukenevana se vaatii yleensä melko pitkän sulatusajan. Kiteiset makeutusaineet (täysruokosokeri, kookospalmusokeri tmv.) toimivat myös tarvittaessa, mutta suosi mielummin kiinteämmän koostumuksen omaavia makeutusaineita (hunajat, siirapit, melassit, nektarit), koska suklaan koostumuksesta tulee huomattavasti parempi näillä. Voit käyttää makeutukseen myös harvinaisempia makeuttajia kuten stevia, xylitoli, erytrioli, nopal kaktus, yacon-siirappi, vaahterasiirappi, inuliini, lou han guo tmv, mutta ole varovainen näiden annostuksen suhteen. Liian suuri määrä voimakasta makeuttajaa voi pilata koko suklaan maun.

Jos et valmista suklaata minkään reseptin mukaan, kannattaa tässä vaiheessa alkaa maistelemaan suussaan, mitä tulevalta teokseltaan haluaa. Haluatko makean karkkimaisen suklaan, täyttävän ja ruokaisamman lopputuloksen vai kevätauringon säteissä viattomana kiiltävän, upean rusehtavan, kiinteän ja helposti lähestyttävän ulkukuoren omaavan… suklaan?

Askel 3 – Jauheiden lisääminen

Seuraavaksi joukkoon lisätään reseptin tai mielesi vaatimat jauheet. Toimivia ovat mm. raaka kaakao, maca, lucuma, acai, lesitiini, spirulina, mesquite, violetti maissi, aito vanilja, riisilese, camu camu, kotimaiset marjajauheet (esim. tyrni), raaka guarana, carob, aswagandha, reishi, gingko biloba… Eli vain taivas on rajana suklaasi raaka-aineiden valinnassa!

Lisää joukkoon myös mahdolliset mausteet: Laadukas suola (Sun fire salt, Celtic sea salt, punainen himalajan suola tmv.), chili, cayannepippuri, inkivääri, kardemumma, kaneli, minttu, aito vanilja, erilaiset makuöljyt (esim. piparminttu, appelsiini, sitruuna) ja sekoita massa mukavaksi kokonaisuudeksi (lusikalla tai blenderillä).

Vinkki: Jos valmistat massaa blenderillä, kokeile maustamiseen tuoretta minttua.

Askel 4 – Kiinteiden raaka-aineiden lisääminen

Nyt joukkoon lisätään tarvittaessa kiinteämmät raaka-aineet kuten kaakao nibsit, goji-marjat, cashew-pähkinät, hampunsiemenet, mehiläisten siitepöly, mantelit, inka-marjat, mulperit, kuivatut kotimaiset marjat, sitruunan kuori tai kuivatut hedelmät pilkottuna. Esim. rusina, mango, ananas, jack fruit, taateli, viikuna ja omena käyvät mainiosti.

Kaakaonibsit tai kokonaiset pavut kannattaa murskata mahdollisimman pieniksi huhmarissa. Samoin suosittelen murskaamaan cashew-pähkinät, mantelit tai esim. parapähkinät, jotka sopivat kaikki äärimmäisen hyvin suklaan joukkoon.

Vinkki: Jos haluat syödä suklaasi mahdollisimman nopeasti, lisää suklaamassaasi jäisiä pakastemarjoja. Tällöin suklaamassa jähmettyy käytännössä välittömästi. Hyvä kikka on myös laittaa jäisiä pakastemarjoja haluamasi lautasen/muotin pohjalle ja kaataa suklaamassa sen päälle. Pakastemarjojen ympärille jää usein hieman tyhjää tilaa jolloin suklaa irtoaa lautaselta tai muotista entistä helpommin.

Askel 5 – Viimeistely

Nyt sinulla on kulhossa/blenderissä valmis suklaamassa. Kaada tämä massa matalareunaiselle lautaselle tai haluamiisi muotteihin. Esimerkiksi jääpalamuotit antavat erinomaisen muodon suklaakonvehdeille. Parhaiten toimivat silikoniset muotit tai suklaamuotit, joista löytyy useita eri kuviovaihtoehtoja (sydämiä, tähtiä, ympyröitä jne.). Silikonimuotteja löytyy kaikista hyvinvarustelluista tavarataloista.

Vinkki: Voit valmistaa suklaamassasta myös suklaapalloja! Tässä tapauksessa jätä massa tarpeeksi kiinteäksi käyttämällä vähemmän rasvaa, ja pyörittele massa käsissäsi sopivan kokoisiksi palloiksi.

Laita luomuksesi jähmettymään 20-30 minuutiksi pakastimeen. Jääkaapissa toimenpide kestää hieman kauemmin, yleensä 40-60 minuuttia. Tämän jälkeen sinulla on edessäsi maailman terveellisin ja maultaan täysin ylivertainen suklaa. Lopeta nyt hymyily ja maista luomustasi!

Lopuksi vielä muutama vinkki niille, jotka ovat jo kokeilleet suklaan valmistamista:

  • Suklaata kannattaa valmistaa aina kerralla tarpeeksi iso annos. Suklaa säilyy mainiosti jääkaapissa tai pakkasessa ja valmistaessasi tarpeeksi ison annoksen, voit tarpeen tullen käydä napostelemassa herkkusuklaatasi jopa useiden viikkojen ajan. Tämä säästää aikaa ja vaivaasi.
  • Kuivatut mulperit tekevät suklaasta aivan toffeen makuista – mulperisuklaata kannattaa ehdottomasti kokeilla!
  • Kaakaon synergistiset vaikutukset tulevat parhaiten esille tiettyjen aineiden kanssa. Etenkin vanilja, maca, goji-marja, lucuma, mehiläisten siitepöly, cayannepippuri ja minttu linkitetään vahvasti kaakaon rinnalle. Hyvä maku indikoi yleensä synergiaa tai tasapainoa ravintoaineiden suhteen. Esimerkiksi carob- tai lucuma-jauhe sopii loistavasti kaakaon rinnalle ehkä siksi, että se tasoittaa kaakaon huikeaa magnesiumpitoisuutta korkealla kalsiumpitoisuudellaan (kehossa magnesium-kalsium tasapaino). Luota makuaistiisi – se tarkoittaa yleensä hyvää vaikutusta kehossamme!
  • Kokeile spirulina-jauhetta suklaan joukossa – saatat yllättyä. Spirulina sekä ripaus suolaa tekee suklaasta erittäin ruokaisan.
  • Huikeimpia vaikutuksia olotilaasi saat yhdistämällä erilaisia superyrttejä suklaan joukkoon (esim. reishi, gingko biloba, ashwagandha tai raaka guarana).

Minkä kanssa raaka kaakao sopii hyvin yhteen?

Kokeile yhdistää kaakao esimerkiksi seuraaviin ruoka-aineisiin, joilla on yhteisvaikutuksellisia ominaisuuksia kaakaon kanssa:

Vanilja, mango, noni, papaija, passion-hedelmä, sitrushedelmät, goji-marja, inka-marja, durian, vadelma, carob, cashew-pähkinä, inkivääri, kookostuotteet, maca, spirulina, cayannepippuri, aloe vera, lucuma, mesquite, AFA, kirsikka, minttu, chili, pinaatti, hampputuotteet ja mehiläistuotteet.

Lisää tietoa

Yllä esittelemieni askelten lisäksi saat rutkasti syventävää tietoa, strategioita ja vinkkejä raakasuklaan valmistamiseen löydät Suklaa-alkemistin Käsikirjasta. Kirjassa lisää tietoa mm. suklaan temperoinnista.